Turci na ruskej strane

28. júla 2022, nshv, Nezaradené

Turci v spolupráci s Rusmi zabezpečili cez Čierne more voľné koridory na prepravu obilia. Ukrajinského obilia cez tri ukrajinské prístavy a ruského obilia cez viacero ruských prístavov alebo prístavov, ktoré sú obsadené OS RF. Ukrajinci boli postavení pred hotovú vec. Veď sa aj posťažovali, že sa Čierne more stalo vnútorným morom Turecka a Ruska.

Vzťahy Ruska a Turecka zďaleka nie sú vrelo priateľské. Vzhľadom na protichodné záujmy Ruska a Turecka napr. v Sýrii ale aj inde sa to momentálne ani nedá. Sú však korektné, pracovné a ústretové vzťahy. Vo vecných diskusiách sa v poslednom období vždy vedeli dohodnúť.

Spolupráca medzi Turkami a Rusmi dostane onedlho nový impulz na rokovaniach, ktoré bude mať Putin s Erdoganom v ruskom Soči. Nadviažu na témy, rozrokované pri nedávnom stretnutí v Iráne. Rusov spočiatku trápili turecké Bajraktary v rukách Ukrajincov. Turci ich tam dodali aj zadarmo /aj teraz chcú dať zadarmo jeden taký/ aby ich spropagovali na medzinárodnom trhu so zbraňami. Ruské laserové Krasuchy úspech Bajraktarov tak trochu poškodili, ale ani táto vec sa dnes už nerieši. Ve´d Bajraktary sa dajú uplatniť všade inde po svete-s výnimkou bojísk, kde fungujú ruské rádiolokačné a laserové zariadenia.

Spolupráca medzi Ruskom a Tureckom na horných poschodiach politiky sa stáva príkladom pre tie nižšie inštančné etáže a tiež pre cítenie bežných ľudí-Turkov. Minulý týždeň sa na tureckej Riviére kvôli politickým názorom odohrala dosť živá bitka medzi ruskými a ukrajinskými turistami. Musela zasahovať turecká polícia. Ukrajinci majú na ňu ťažké srdce, lebo vraj vec vyšetrovala neobjektívne, v prospech „ruskej pravdy“.

Včera sa v Istanbule odohral futbalový zápas medzi tuereckým Fenerbachce a ukrajinským Dynamom Kijev. Zápas sa síce skončil 2:1 pre Dynamo, no víťazom -v politickom zmysle- napokon neboli ani Ukrajinci a ani Turci – ale Rusi.Tých totiž desaťtisíce Turkov na štadióne často velebilo zborovým pokrikom „Vladimir Putin-Vladimir Putin…!“

Vox populi vox dei. Aj ke´d je tým bohom Allah a tým populom ľud Turecka.