Založ si blog

Bojaschopnosť Ukrajincov

Možno bude teraz niekto prekvapený z obsahu blogu. Najmä virtuálni administrátori, tradične „kritizujúci“ tieto blogy z pozícií rusofóbie. Nuž ale pravda je pravda a pravda, ak sa používa rozumne, naozaj mnohé vysvetľuje. Aj na ukrajinskom bojisku.

Nebudem tu citovať údaje z GŠ OS RF, ani názory nespočetného množstva ruských analytikov, ktorí samozrejme chvália výsledky špeciálnej operácie a dávajú ľuďom v RF optimizmus. – Naopak, v stručnosti tu opíšem trochu iný názor z Ruska. Nie tak optimistický. – Ani nie tak pokiaľ ide o výsledok vojenských operácií, ako skôr pokiaľ ide o tempo postupu OS RF a predpokladané ukončenie bojov.

Podľa názoru ruského generálporučíka Jurija Netkačeva, bývalého zástupcu veliteľa Zakaukazského vojenského okruhu, vysloveného pre opozičné ruské noviny „Nezavisimaja gazeta“ sa v RF bojaschopnosť OS UA podceňuje, A to nie je správne. Od začiatku bojov síce OS UA stratili vyše 100 tisíc vojakov, -z toho 40% ide o straty trvalé a 60% medicínsky reparabilné, no ide iba o 15% zo 700 000 vojakov, ktorými t.č. UA disponuje. Ozbrojené sily Ukrajiny sú v súčasnosti najpočetnejšie v Európe. Pritom UA ešte nevyčerpala všetky mobilizačné zdroje. Na to, aby sa narušila bojaschopnosť ozbrojených síl ale treba, aby straty na živej sile /trvalé alebo prechodné/ dosiahli 50%. Ukrajina zďaleka takéto straty nemá a pri súčasnom tempe bojov a strát UA by trvalo ešte 2 roky, pokým by OS RF také straty protivníka dosiahli.

OS RF majú na ukrajinskom bojisku stále „iba“ 200 tisíc vojakov. Z nich sú len o čosi málo viac ako polovica profesionálni vojaci RF. Zvyšok sú mobilizanti z DNR a LNR, dobrovoľníci z RF, kontraktovaní bojovníci /napr. Wagnerovci/ a pod. Enormnú prevahu Ukrajiny v živej sile kompenzujú OS RF výraznou prevahou v bojovej technike. Napriek horúčkovitým dodávkam moderných zbraní z USA a krajín NATO je prevaha ruskej techniky taká veľká, že i napriek oveľa slabšej živej sile dokáže viesť útočné operácie a na Donbase síce pomaly , ale predsa len /nezadržateľne/ postupovať.

Ak by ale niekto chcel postup OS RF urýchliť, pri súčasnom stave bojaschopnosti UA a silám, aké RF do bojov nasadila, sa to nedá. Riešením by bola všeobecná mobilizácia v Rusku /až po 6-7 miliónov vojakov, teoreticky dokonca až po 15 miliónov vojakov/. Alebo aspoň mobilizácia záloh a príp. aj niektorých ročníkov bojaschopného obyvateľstva. To ale V.V.Putin nechce dopustiť. Nechce ľudí v Rusku obrať o síce skromnejší, než na aký boli zvyknutí-ale predsa len mierový život. A s tým spojený konzum. Z jeho strany nejde iba o lásku k národu-ide aj o to, aby v RF nenastali prejavy občianskej nespokojnosti a neoslabila sa súdržnosť ruskej spoločnosti. Veď USA údajne iba na to čakajú.

Z tohto všetkého vyplýva, že pomalá dynamika frontov a zdĺhavosť bojov budú pokračovať. A aj my na Slovensku by sme s tým mali rátať. Na štátnej ale aj na rodinnej a osobnej úrovni. Pravda je pravda.

Administrátor slobody slova

26.08.2022

Slobodu slova a tlače nám zaručuje ústava. Teoreticky. Prakticky nám ju povoľuje, zakazuje, ruší, maže pán administrátor. Pravdu nám povoľuje, odníma, maže a ruší administrátor Pravdy. Človek, ktorý robí, čo musí. Lebo chce čo musí. A musí to čo môže. Administrátor je ako kat. Ke´d ho potrebujú, zavolajú mu dohovorené heslo. On sa slušne oblečie a príde na [...]

Niekomu nadávať je dovolené, inému nie ?

23.08.2022

Pán Krupa môže veselo nadávať na ľudí, ktorých nepozná, od ktorých nikdy nič nečítal a ani nepočul na vlastné uši. Keď mu bloger odvetil vice versa rovnakým štýlom, bol jeho -už druhý blog, stiahnutý z titulky. V poriadku, poskytovateľ má na to právo. Na jazyku však zostáva horkosť. Zjavne platí,- čo je dovolené bohovi, nie je dovolené volovi. A pán Krupa bude [...]

Vrahyňa D.Duginovej odhalená ?

22.08.2022

Ruská FSB /podľa agentúry Reuters/ identifikovala pravdepodobného vraha D.Duginovej, dcéry ruského profesora filozofie Dugina. Vrahyňou je príslušníčka ukrajinskej tajnej služby SBU, Natália Pavlovna Vovková, nar. 1979 Táto osoba prišla do RF 23. júla ako utečenkyňa z Ukrajiony. Pricestovala do Moskvy aj so svojou neplnoletou dcérou. Prenajala si byt v tom istom dome, v ktorom [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

nshv

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 268711x
Priemerná čítanosť článkov: 3894x

Autor blogu

Kategórie