Založ si blog

Prišli „Švédi“ zarobiť na slovenských „žobrákoch“ ?

„Švédom“ /alebo skôr Číňanom/ sa podaril trik roka: našli krajinu, ktorá má v EU takmer najnižšie platy. Našli krajinu, v ktorej budú ľudia ochotní robiť to, na čo už ani v Pobaltí a ani vo V4 záujemcov nenájdu. Našli krajinu, v ktorej „vládne“ Edko Heger a „Kilečko“ Sulík. Krajinu za zrkadlom. Ríšu zázrakov.

Čaro nechceného je v tom, že práve v ten istý deň ako naši hrôzo-vládci neoficiálne oznamovali švédsku automobilovú „mega-investíciu“ oznamovali štatistici aj skutočnosť, že SR vo výške priemernej mzdy predbehli už všetky štáty bývalého ZSSR v Pobaltí ako aj všetky štáty V4 a samozrejme Slovinsko a už aj Chorvátsko. Plece pri pleci už bojujeme iba s Rumunskom a Bulharskom. Rumuni nás onedlho predbehnú a tak nám zostane už len jeden súper z Balkánu.

Čo vedie Švédov /resp. vlastníkov Volva-Číňanov/, aby si svoj montážny závod otvorili na východe Slovenska ? Logistická dostupnosť pre vstupy a výhodná poloha vzhľadom na cieľové trhy ? Kvôli situácii na východ od nás určite nie. Plechy z US Steel ? Vzhľadom na špecifické požiadavky Volva určite nie. Vysoko kvalifikovaná pracovná sila, zvyknutá na prácu v strojárstve a automobilovom priemysle ? -Možno na Považí ale vo Valalikoch ani náhodou. Vedecko-výskumná základňa vo väzbe na automobilový priemysel ? Ha-ha-ha… Tak čo teda rozhodlo ?

Netreba byť ktovieaký expert, aby sme odhadli, že to bude na prvom mieste v Európe výnimočne lacná pracovná sila, relatívne lacné energie, lacné pozemky a štedrá finančná pomoc vlády /daňové prázdniny a úľavy, bonusy a pod/. Vihodňarom to samozrejme napriek tomu pomôže. Najmä postupne poprepúšťaným zamestnancom US Steel a ľuďom, čo robili alebo ešte stále robia v Kechneci. Nájdu sa aj pracovníci do informatického zabezpečenia, pretože v Košiciach je ich relatívne dostatok. A pomôže to aj súčasnej vláde-konečne niečo, čo sa dá v prípade menej chápavých voličov marketingovo-demagogicky využiť.

Na Slovensko neprichádza žiadna high tech firma, žiadna reálna výroba elektromobilov či aut na vodíkový pohon. Pridaná hodnota v klasickej výrobe Volva /aj keď je to zabalené do elektro- hybridných oblbovákov/ je pre SR príznačná, teda nízka. Sofistikovaný výskum a vývoj bude ďalej bežať v zahraničí. Aj zložitejšie články dodávateľského reťazca budú tam,-a nie vo Valalikoch či Kechneci. Na východnom Slovensku pribudne východoslovenská klasika – de facto „práca vo mzde“. – Pánboh zaplať aj za ňu. Konečne už nebude platiť, že na Východe nič nie je. Aj na Východe bude konečne NIEČO. Čo ? Nuž nie bohviečo. Ale „slováčika“ aj to poteší.

Administrátor slobody slova

26.08.2022

Slobodu slova a tlače nám zaručuje ústava. Teoreticky. Prakticky nám ju povoľuje, zakazuje, ruší, maže pán administrátor. Pravdu nám povoľuje, odníma, maže a ruší administrátor Pravdy. Človek, ktorý robí, čo musí. Lebo chce čo musí. A musí to čo môže. Administrátor je ako kat. Ke´d ho potrebujú, zavolajú mu dohovorené heslo. On sa slušne oblečie a príde na [...]

Niekomu nadávať je dovolené, inému nie ?

23.08.2022

Pán Krupa môže veselo nadávať na ľudí, ktorých nepozná, od ktorých nikdy nič nečítal a ani nepočul na vlastné uši. Keď mu bloger odvetil vice versa rovnakým štýlom, bol jeho -už druhý blog, stiahnutý z titulky. V poriadku, poskytovateľ má na to právo. Na jazyku však zostáva horkosť. Zjavne platí,- čo je dovolené bohovi, nie je dovolené volovi. A pán Krupa bude [...]

Vrahyňa D.Duginovej odhalená ?

22.08.2022

Ruská FSB /podľa agentúry Reuters/ identifikovala pravdepodobného vraha D.Duginovej, dcéry ruského profesora filozofie Dugina. Vrahyňou je príslušníčka ukrajinskej tajnej služby SBU, Natália Pavlovna Vovková, nar. 1979 Táto osoba prišla do RF 23. júla ako utečenkyňa z Ukrajiony. Pricestovala do Moskvy aj so svojou neplnoletou dcérou. Prenajala si byt v tom istom dome, v ktorom [...]

Vetroň v Prievidzi

V Martine mal spadnúť vetroň, smerujú tam záchranári

04.05.2024 19:53

Na sociálnej sieti o tom informovali z operačného strediska záchrannej zdravotnej služby.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Počasie / Dáždnik / Dážď /

Po prietrži mračien vyhlásia v Partizánskom mimoriadnu situáciu

04.05.2024 18:48, aktualizované: 19:58

Voda zatopila viacero pivníc a ďalších priestorov. Výšku škody primátor odhadnúť nevedel.

nshv

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 271977x
Priemerná čítanosť článkov: 3942x

Autor blogu

Kategórie