Založ si blog

Anglosaské manipulácie na káblových televíziách

Minule som písal o tom, ako „naše“ káblové, komerčné i verejnoprávna televízia pretláčajú do hláv chudáčikov slováčikov anglosaské športy, ktoré na Slovensku obľubujú iba exoti, pozéri, snobi a cudzinci, čo sa u nás hrajú na manažérov. Napríklad poker, biliárd, šipky, MMA, automoto, bejzbal, rugby, americký „futbal“, kriket a pod. anglosaské kratochvíle. Západní zúfalci tieto nízko sledované programy u nás financujú s jasným zámerom,- tak ako cez populárnu hudbu,-rovnako aj cez šport nás tu pekne krásne amerikanizovať, zbaviť tradičných záľub, zmeniť naše postoje smerom k tým „globalizačným“ -rozumej pro-západným- a napokon presadiť aj u nás systém konzumných bezduchých amerických hodnôt.

Tomuto cieľu okrem športových a hudobných kanálov slúži aj množstvo káblovkových a satelitných kanálov, vysielajúcich v slovenčine a češtine a ktoré si človek, otrávený našimi stanicami, v ktorých od rána do večera vysielajú americký filmový grc príp. jeho západoeurópske generiká-chce preladiť, aby sa dozvedeť niečo aspoň trochu hodnotné a užitočné.

Takýto človek si v dobrom úmysle sebavzdelávať sa zaplatí voliteľné dokumentárne a osvetové kanály s hrdými názvami ako história, cestovanie, safari, architektúra, zaujímavé bývanie a podobne a nápodobne. Ibaže len čo si dá tú námahu a začne tie kanály sledovať, uvidí, tak ako pri športe, že i toto je jeden veľký PODVOD. Zistí, že pod bombastickými názvami sa ukrývajú nahlúple formy anglosaskej manipulácie dejín, meštiacky anglosaský vkus, anglo-centrický pohľad na mapu sveta, záľuby a koníčky, ktoré so spôsobom trávenia voľného času na Slovensku nemajú takmer nič spoločné.

Historické dokumenty sú akoby zacyklované na Hitlera a psychoanalytický pseudovedecký rozbor jeho osobnosti, na udatné anglo-americké vylodenie v Normandii /pol roka predtým, ako Rusi obsadia Berlín/ a nafukovanie bojov v Ardenách do podoby, v ktorej sa bitky pri Stalingrade či pri Kursku zadajú byť iba malé lokálne prestrelky. A čo staršia história ? Opäť je to omieľanie zopár anglo-sasky obľúbených tém Cézara, Keltov, križiackych výprav anglických kráľov, rozprávok o kráľovi Artušovi, rozoberanie detailov zo života anglických kráľov, táranie o amerických „otcoch zakladateľoch“ vojne Únie s Konfederáciou, osídľovaní Divého západu a pod. Dejiny ostatných národov a ostatných krajín, -aj takých veľkých ako sú Číňania, Rusi, Peržania, Indovia…jednoducho v anglo-saskom historickom myslení nejestvujú. A ak sa aj objavia, sú to skôr odstrašujúce krvilačné klebety o Džingischánovi, Ivanovi Hroznom, Rasputinovi, zavraždenej rodine Mikuláša II, rozmarnom živote Kataríny Veľkej a pod.

Historické témy sa na historickom kanáli miešajú z pseudo-historickými. Napr. sa tu dá vidieť neskutočne nudný seriál o stredovekých zbraniach, o starých lietadlách, autách a pod. Umelecké kanály rozoberajú najčastejšie americké art deco, americký funkcionalizmus, americkú gigantomániu a pod. Z výtvarníkov zase najmä diela a životy Anglosasov: Američanov a Britov. A cestopisné filmy ? Nenádejajte, že uvidíme turistické atrakcie. Moderátor vás po pár sekundách vezme kde si k akémusi kuchárovi a zvyšok cestopisu je o jedení a pití. Dobrodružné kanály ? Nech sa páči: samé rybárčenie, lovy akože „divých“ zvierat v rezerváciách alebo v oborách. Prírodopisné filmy ? Plné kopulovania, lovenia a žrania predátorských úlovkov. Zaujímavé interiéry a filmy o bývaní: dvojice Afroameričanov si hľadajú a zariaďujú svoje brlôžky. Alebo si tu realitní agenti ponúkajú svoju americkú predstavu o blahobyte, luxuse a kráse. Gýč, až to hrozí chronickými zimomriavkami. Chcete si pozrieť niečo o faune a flóre ? Prosím-anglické či americké vtáctvo, ktoré u nás neraz ani nežije. Anglické záhrady sú fajn pre milovníkov flóry-ale prečo len anglické ? Botanické skvosty už na východ od La Manche či príp. od Alp neexistujú ?

Pre milovníkov ťažkej divočiny sa premietajú hodnotné špeky o aljašských a austrálskych dobrodruhoch. Na jedno-dve pozretia je to fajn,-ale keď tieto kanály dávajú iba aljašský rybolov a stavby aljašských domov, ryžovanie zlata alebo kopanie diamantov a nugetov v Austrálii, tak sa vám to zhnusí.

Jednoducho, -pre programových pracovníkov káblových televízií resp. kanálov akoby okrem anglosaských krajín nič vo svete neexistovalo. A keď áno, potom je to iba antická či stredoveká pre-história Britov a Yankeeov. Takmer úplná ignorácia dvoch tretín Európy-Strednej a Východnej. Iba sporadické filmy z Ázie, Afriky a Latinskej Ameriky. A ak predsa len áno, tak skôr kvôli očierňovanou a popisu dobyvačných úspechov britského BIELEHO MUŽA. Alebo naopak, forsírovanie afroamerických celebrít, ktoré sú iba slamenými panákmi ich bielych bábkohercov.

Ak si Aglosasi v USA, UK, AUS, Kanade či na N.Zélande robia tieto filmy pre seba, tak je to v poriadku. Oni si ich platia, aby sa o sebe niečo dozvedeli. Ale prečo to preboha ponúkajú ako čosi jedinečné, globálne a reprezentatívne pre celý SVET ? A prečo v tomto osvetovom pohľade na svet a na ľudstvo takmer úplne chýbajú informácie a obrázky z histórie Slovanov /najväčšieho etnického spoločenstva EURÓPY !/, zábery na prírodu Strednej a Východnej Európy, Euroázie, číny, Indočíny, Južnej Ameriky ? Áno, občas sa aj z týchto oblastí v tv niečo mihne. No je to sotva pätina programovej skladby. Takže pre diváka a poslucháča sa tu maľuje svet, ktorý je z hodnotového hľadiska zo 4/5 anglosaský a iba z 1/5 -aby sa nepovedalo, aj akýsi kuriózny, čudácky, marginálne „nebritský“ resp. „neamerický“. Tento svet je vhodný skôr pre komisiu na sledovanie „ne-americkej činnosti“ neloyálnych občanov Anglosaského Glóbu , anglosaskej zemegule.

Televízny únik pred Zelenským, sankciami a anti-ruskou propagandou nie je teda možný ani do sveta športových kanálov a ani do sveta dokumentárnych a náučných kanálov. Pokiaľ sa nechcete asimilovať s american way of life, či pokiaľ nechcete byť aj v Hriňovej, Bošáci a Valalikách „very british“ , potom tieto kanály ignorujte. A naučte na to aj svoje deti. Pravda, iba v prípade, že z nich nechcete vychovať sluhov pre amerických a anglických pánov.

A čo teda robiť, aby sme pri putovaní svetom nestratili naše duše, naše hodnoty a tradície zdedené po našich predkoch ? Nuž treba sa vydať na cestu vlastného hľadania. A začať treba tam, kde ste skončili vo vlastivede na 1,stupni ZŠ. Odtiaľto sa pokúste vytvárať si svoj vlastný koncept sveta okolo vás. Začnite tým ,že spoznáte názvy väčšiny flóry a fauny vo vašom okolí. Že spoznáte slohy a príbehy, viažúce sa k budovám vo vašom okolí. Že sa naučíte stručné príbehy života vašich predkov -aspoň 4-5 generácií dozadu. Atď. A tak podobne. Pri objektívnom spoznávaní sveta platí to isté, ako pri práci v byte či dome – čo si sám poriadne neurobíš, to nemáš…Urob si sám-spoznaj svet sám !

Administrátor slobody slova

26.08.2022

Slobodu slova a tlače nám zaručuje ústava. Teoreticky. Prakticky nám ju povoľuje, zakazuje, ruší, maže pán administrátor. Pravdu nám povoľuje, odníma, maže a ruší administrátor Pravdy. Človek, ktorý robí, čo musí. Lebo chce čo musí. A musí to čo môže. Administrátor je ako kat. Ke´d ho potrebujú, zavolajú mu dohovorené heslo. On sa slušne oblečie a príde na [...]

Niekomu nadávať je dovolené, inému nie ?

23.08.2022

Pán Krupa môže veselo nadávať na ľudí, ktorých nepozná, od ktorých nikdy nič nečítal a ani nepočul na vlastné uši. Keď mu bloger odvetil vice versa rovnakým štýlom, bol jeho -už druhý blog, stiahnutý z titulky. V poriadku, poskytovateľ má na to právo. Na jazyku však zostáva horkosť. Zjavne platí,- čo je dovolené bohovi, nie je dovolené volovi. A pán Krupa bude [...]

Vrahyňa D.Duginovej odhalená ?

22.08.2022

Ruská FSB /podľa agentúry Reuters/ identifikovala pravdepodobného vraha D.Duginovej, dcéry ruského profesora filozofie Dugina. Vrahyňou je príslušníčka ukrajinskej tajnej služby SBU, Natália Pavlovna Vovková, nar. 1979 Táto osoba prišla do RF 23. júla ako utečenkyňa z Ukrajiony. Pricestovala do Moskvy aj so svojou neplnoletou dcérou. Prenajala si byt v tom istom dome, v ktorom [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

nshv

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 271025x
Priemerná čítanosť článkov: 3928x

Autor blogu

Kategórie