Založ si blog

Viete, čo je to 127e ?

Americký ne-vládny internetový investigatívny server The Intercept priniesol zaujímavý článok o americkom vojensko-spravodajskom programe nazvanom 127 e. Viete, čo je to za program ?

Zjednodušene povedané, ide o program v anglosaskom svete veľmi obľúbených vojen „cudzími rukami“ resp. tzv. proxy vojen. Tieto vojny vedú USA /ale aj Veľká Británia/ často a radi. Už len preto, lebo v USA nie sú na ich vedenie potrebné zdĺhavé diskusie a schvaľovania v Kongrese. Nie sú to vojny oficiálne a dajú sa zaradiť do filantropicky znejúcej kolonky „zahraničnej pomoci“.

Len v roku 2020 viedli USA 14 takýchto vojen, predovšetkým v regione Blízkeho Východu /Libanon, Egypt, Sýria, Jemen…/ ale aj v ázijsko-tichooceánskom regione. Jednotlivé projekty majú spoločné a/ vyzbrojovanie, b/ výcvik, c/ poskytovanie dôležitých špionážnych informácií a údajov zo satelitnej vojenskej rozviedky USA, d/ priamu účasť súkromných vojenských štruktúr z USA v podobe inštruktorov, poradcov, žoldnierov a pod. Tradičná vojenská pomoc USA sa obmedzovala iba na bod a/ alebo bod b/. Program 127 e angažovanosť USA v proxy vojnách významne zväčšuje.

Američania si svojich partnerov do proxy vojen vyberajú podľa svojich aktuálnych geopolitických potrieb. Podľa toho, do akej miery sú blízke ciele takýchto partnerov s cieľmi USA, proti akým konkurentom či nepriateľom USA proxy partneri USA bojujú a ako veľmi sú schopní im ublížiť, zoslabiť ich vojensky, hospodársky či propagandisticko-politicky.

Realizácia programu 127 e je drahá ale prináša geopolitické zisky, nielen na vládnej ale aj ne-vládnej privátnej úrovni. Korporácie, dodávajúce na realizáciu projektov 127 e zbrane, muníciu, informatické a satelitné zabezpečenie, školiace kurzy, nábor a výber ľudských zdrojov, logistiku, bankové a poisťovacie služby, mediálne krytie, zdravotnícke služby, PR a pod. resp. korporácie, ktoré po úspechu proxy vojny získajú nové trhy resp. nové surovinové a energetické zdroje, lacné výrobné kapacity a pod. -radi program 127 e podporujú. Sľubuje im to veľkú výnosnosť investícií. Vojensko-spravodajské inštitúcie USA, ktoré projekty programu 127 e pripravujú, nemajú preto núdzu pri získavaní finančných zdrojov i z privátnej sféry.

Na vojnu -aj proxy vojnu, treba tri veci: peniaze-peňeži – a peníze . USA sú bohatá krajina ale ani ona už nemá dosť peňazí na vedenie veľkého množstva zásadnejších vojen. Kedysi boli USA schopné viesť jednu veľkú a zdrojovo náročnú vojnu vo Vietname či Kórey – a popri tom množstvo malých proxy-vojničiek. Teraz vedú USA jednu veľkú zdrojovo mimoriadne náročnú vojnu na Ukrajine. Mesačne stojí táto vojna 4,5-5,5 miliardy USD. USA ale už dnes nemajú sily na vedenie ďalších vojen. – VŠIMLI STE SI, AKO SA VOJENSKÉ AGRESIE USA V ZAHRANIČÍ po 26.februári UTLMILI ? USA na iných frontoch /Sýria, Libanon, Irak, Jemen, Somálsko, Venezuela…/ zastabilizovali svoje aktivity. Zakopali sa v dosiahnutých pozíciách a čakajú na vhodnejšiu dobu. Takmer všetky zdroje sústredili na ukrajinskú proxy vojnu s Ruskom. Útlm amerických vojen v iných častiach sveta pomáha USA vylepšiť si obraz o sebe vo svetovej verejnosti a s plnou silou maľovať obraz o Rusku ako o jedinom či hlavnom celosvetovom agresorovi. Ľudia majú krátku pamäť a médiá im pri strate pamäti navyše ešte hravo pomôžu.- Kto by si už vo svetle mediálneho obrazu hrôz v Buči či Mariupole dnes ešte spomenul na akýsi My-lai, na Sabru a Šatílu, na Abú Ghraib, Belehrad a ďalšie kedysi tak odpudivé americké resp. USA podporované hrôzy ?

Program 127 e cítiť všade. Aj v Európe, aj v našich končinách. Nie je to žiadna abstraktná konštrukcia. Je to každodenná realita, ktorá formuje aj naše životné podmienky a rozhoduje aj o našich životných osudoch.

Administrátor slobody slova

26.08.2022

Slobodu slova a tlače nám zaručuje ústava. Teoreticky. Prakticky nám ju povoľuje, zakazuje, ruší, maže pán administrátor. Pravdu nám povoľuje, odníma, maže a ruší administrátor Pravdy. Človek, ktorý robí, čo musí. Lebo chce čo musí. A musí to čo môže. Administrátor je ako kat. Ke´d ho potrebujú, zavolajú mu dohovorené heslo. On sa slušne oblečie a príde na [...]

Niekomu nadávať je dovolené, inému nie ?

23.08.2022

Pán Krupa môže veselo nadávať na ľudí, ktorých nepozná, od ktorých nikdy nič nečítal a ani nepočul na vlastné uši. Keď mu bloger odvetil vice versa rovnakým štýlom, bol jeho -už druhý blog, stiahnutý z titulky. V poriadku, poskytovateľ má na to právo. Na jazyku však zostáva horkosť. Zjavne platí,- čo je dovolené bohovi, nie je dovolené volovi. A pán Krupa bude [...]

Vrahyňa D.Duginovej odhalená ?

22.08.2022

Ruská FSB /podľa agentúry Reuters/ identifikovala pravdepodobného vraha D.Duginovej, dcéry ruského profesora filozofie Dugina. Vrahyňou je príslušníčka ukrajinskej tajnej služby SBU, Natália Pavlovna Vovková, nar. 1979 Táto osoba prišla do RF 23. júla ako utečenkyňa z Ukrajiony. Pricestovala do Moskvy aj so svojou neplnoletou dcérou. Prenajala si byt v tom istom dome, v ktorom [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

nshv

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 270978x
Priemerná čítanosť článkov: 3927x

Autor blogu

Kategórie