Založ si blog

Mosty na Dnepre, výbuchy na Kryme

Iba krátko. Tento týždeň dávala tuším STV2 celkom podarený archívny film „Človek na moste“ o tom, ako nemecký dôstojník /Leopold Haverle/ vypočúva slovenského dedinského učiteľa /Ivana Mistríka/, podozrivého z účasti na vyhodení miestneho mosta do povetria. Nemecký dôstojník sa pokúša slovenskému učiteľovi „osladiť“ posledné chvíle pred popravou slovami:

Čudujem sa vám, pán učiteľ, prečo ste to urobili ? Veď to vyhodenie mosta je z vojenského hľadiska nezmyselné. A vy za tento nezmysel prídete o život. To ste si nevedeli uvedomiť, že tento most pre nás vôbec nemusí byť dôležitý ? A to neviete, že keď chceme, tak ho za pár dní opravíme ? Alebo miesto neho za pár hodín postavíme, ak bude treba, nový pontónový most ? Alebo prijmeme také riešenie, že nám ten most už nebude potrebný ? No vidíte, a vy za tento pochybný kúsok „partizánskej slávy“ zomriete…Načo to bolo dobré ? /Voľne parafrázované/.

Táto filmová sekvencia mi teraz prišla na um, pretože ma slovenské médiá každú hodinu zasypávajú informáciami, ako sa situácia na ukrajinskom fronte radikálne zmenila. Prečo ? Lebo americké himarsy údajne poškodili na Dnepre už tretí most. Jeden dokonca opakovane ! A že to znamená epochálny obrat vo vojne. Nie je to síce zatiaľ oná, pol roka sľubovaná grandiózna ukrajinská proti-ofenzíva-tá sa zase, ako obvykle „trochu“ odkladá, – ale je to spolu s výbuchmi pri ruských vojenských objektoch na Kryme údajne historický úspech. Úspech udatných amerických zbraní a tých, čo ich vraj už aj sami vedia používať – Ukrajincov.

Fajn. Gratulujem.

Len sa trochu čudujem našim médiám, prečo nenapíšu, že miesto troch poškodených mostov funguje na Dnepri 5 nových pontonových mostov a ďalšie 2 sa stavajú. Tie pontonové mosty používajú ako ruskí vojaci, tak miestne civilné obyvateľstvo. A pokiaľ ide o Krym, prečo nenapíšu, že výsledkom úžasnej operácie je jeden mŕtvy a 5 zranených Rusov. To je teda efekt – takto teda veru 35 miliónová Ukrajina 155 miliónové Rusko onedlho úplne vyľudní.

Zopakujem, čo povedal Leopold Haverle v roli nemeckého dôstojníka slovenskému učiteľovi /Ivanovi Mistríkovi/: Načo ste to robili ? A to neviete, že my za pár dní mosty opravíme, alebo za pár hodín postavíme nové pontonové mosty ?

Nuž áno, poškodenie mostu či výbuch pri sklade s muníciou z vojenského hľadiska veľký význam nemá. Ani v klasickej vojne pred 75 rokmi nemalo a tobôž by ho malo teraz, v ére modernej informačnej vojny. V nej sa nepresúva ani tak živá sila, ako skôr rakety, strely, rádiové a laserové vlny, drony a lietadlá. Ukrajinci to vedia. Nie sú takí sprostí, aby ich velitelia nevedeli to, čo vedel už nemecký veliteľ pred 75 rokmi resp. jeho replika v starom slovenskom filme. Ukrajinské ozbrojené sily však to ostreľovanie a tie sabotáže nerobia kvôli reálnemu víťazstvu vo vojne, či aspoň kvôli víťazstvu v dôležitej bitke. Oni to robia kvôli propagande. Kvôli udržiavaniu bojovej morálky na frontovej línii i v ukrajinskom zázemí.

Angloamerické resp. ukrajinské špeciálne jednotky si v psychologickej vojne s Ruskom pripísali dobrý bod. Smola je, že iba medzi civilmi, medzi vojensky nevzdelanými laikmi. A aj to najmä na Západe. U nás na Slovensku pomenej. My sme totiž nedávno videli starší film režiséra J.Lacka z 1972. A rozmýšľame. Smola…

Administrátor slobody slova

26.08.2022

Slobodu slova a tlače nám zaručuje ústava. Teoreticky. Prakticky nám ju povoľuje, zakazuje, ruší, maže pán administrátor. Pravdu nám povoľuje, odníma, maže a ruší administrátor Pravdy. Človek, ktorý robí, čo musí. Lebo chce čo musí. A musí to čo môže. Administrátor je ako kat. Ke´d ho potrebujú, zavolajú mu dohovorené heslo. On sa slušne oblečie a príde na [...]

Niekomu nadávať je dovolené, inému nie ?

23.08.2022

Pán Krupa môže veselo nadávať na ľudí, ktorých nepozná, od ktorých nikdy nič nečítal a ani nepočul na vlastné uši. Keď mu bloger odvetil vice versa rovnakým štýlom, bol jeho -už druhý blog, stiahnutý z titulky. V poriadku, poskytovateľ má na to právo. Na jazyku však zostáva horkosť. Zjavne platí,- čo je dovolené bohovi, nie je dovolené volovi. A pán Krupa bude [...]

Vrahyňa D.Duginovej odhalená ?

22.08.2022

Ruská FSB /podľa agentúry Reuters/ identifikovala pravdepodobného vraha D.Duginovej, dcéry ruského profesora filozofie Dugina. Vrahyňou je príslušníčka ukrajinskej tajnej služby SBU, Natália Pavlovna Vovková, nar. 1979 Táto osoba prišla do RF 23. júla ako utečenkyňa z Ukrajiony. Pricestovala do Moskvy aj so svojou neplnoletou dcérou. Prenajala si byt v tom istom dome, v ktorom [...]

Fico

Premiér vyzval predsedu Najvyššieho súdu, aby poskytol informácie o prerozdeľovaní spisov

24.04.2024 16:51

Podľa Fica je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

nshv

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 270875x
Priemerná čítanosť článkov: 3926x

Autor blogu

Kategórie