Založ si blog

Psia povinnosť ministra Sulíka a psie osudy jeho predchodcov

Psou povinnosťou ministra hospodárstva je o.i. zháňať pre slovenskú ekonomiku zahraničných investorov. Pokiaľ možno za čo najvýhodnejších podmienok a s čo najväčšími perspektívami. V prípade SR ide najčastejšie o strojárske, osobitne automobilové investície. Pripomeňme si v stručnosti, kto našich de facto už 5 slovenských automobiliek vybojoval, akíže „geniálni“ manažéri ich vybavovali a pripisovali si za ne pred voličmi politické a manažérske zásluhy:

Bratislavskú automobilku-ešte ako BAZ vybojovávali na konci socializmu slovenskí komunisti. Tak ako všetko, dialo sa aj toto skôr cez stranícku ako cez vládnu linku. Tí, čo do vecí videli /prof.H. Ďurkovič a spol/ tvrdili, že za rozhodnutím bol ako inak dr.G.Husák, J.Lenárt a P.Colotka. Po novembri 1989 mal na príchode strategického investora z Nemecka, ktorý premenil BAZ na VW Bratislava zásluhu predrevolučný riaditeľ BAZ Štefan Chudoba- neskorší funkcionár SDĽ. Sladké ovocie práce jeho tímu si prisvojili Čič, Mečiar a Čarnogurský. Jeden potichu zomrel, druhí dvaja žijú v nemilosti médií a oficiálnej verejnosti. S Damoklovým mečom stíhania OČTK nad hlavami.

Źilinskú automobilku rozbiehali DVAJA „KRIMINÁLNICI“ – minister hospodárstva P.Rusko a primátor Žiliny J.Slota. Jeden je dnes na dlhodobom výkone trestu a druhého naháňajú z jedného súdu na druhý. Sladké ovocie ich práce však už zožala až prvá Ficova vláda /s SNS ale bez osobnej prítomnosti Slotu vo vláde/.

Za trnavskú automobilku /ktorú v praxi rozbiehal z Gorily smutne známy Jirko Malchárek/ si prisvojuje zásluhy Dzurinda a jeho SDKÚ, vrátane post-čarnogurskovských kdhákov a do zabudnutia upadnutej DS. O svoj podiel na sláve sa ale hlásila aj stará SDĽ. A v nej vtedy ešte mladý Fico. Dzurindu „naše“ médiá pravidelne glorifikujú ako demokratizéra-slovenská verejnosť ho však má navždy zapísaného ako pro-západného PRIVATIZÉRA, darcu všetkého čo len trochu strategicky významného piliera slovenskej ekonomiky do rúk ctihodných podnikateľov zo Západu. Dzurindu pospolitý ľud často označuje ako ekonomického vlastizradcu SR, -no čuduj sa svete, OČTK ho ešte za to nikdy ne-popoťahovali.

Nitriansku automobilku ušúlali a rozbehli ľudia zo Smeru. Fico a jeho podľa novinárov kontroverzní ministri hospodárstva a financií. Prsty v nej má aj médiami démonizovaný ex-funkcionár Smeru pán Stromček. Nitrianska automobilka bola v „našich“ Západom vlastnených médiách najviac spochybňovaná, špinená- a kde to len bolo možné- aj príslušnými orgánmi šikanovaná. Spochybňovali sa okolnosti získavania pozemkov, účasť zahraničných pracovníkov, najmä Srbov, na jej výrobe , preťahovanie odborníkov z iných automobiliek atď.-až po dodnes trvajúce nevraživosť slniečkármi z Progresívneho Slovenska ovládanej nitrianskej radnice /pozri dopravu zamestnancov do fabriky a pod./. Na otcov nitrianskeho automobilového úspechu poľovali kontrolné orgány a OČTK. Veci dodnes nie sú definitívne uzavreté. V slovenských médiách bolo za čias vlády Fica a Pellegriniho na tejto vraj už nie britskej ale indickej automobilke /Tata Motors/ všetko zlé.

No a ako to vyzerá s najnovšou vihodňarskou automobilkou vo Valalikoch pri Košiciach ? Nuž podľa tých istých médií, ktoré očierňovali nitriansku automobilku a videli v nej všetko zlé, je teraz na košickej automobilke všetko dobré. Už neprekáža, že tam budú asi v hojnom počte robiť zahraniční robotníci /tentokrát nie Srbi ale Ukrajinci/. Je to jednoducho „megainvestícia“ „geniálneho manažéra“ Kilečka Sulíka a celej rovnako skvelej Hegerovej vlády-dokonca vrátane inokedy spochybňovaného ministra financií Matoviča. Všetko je na tejto automobilke voňavé a čačané. Veď je to predsa investícia nedostižných Švédov z ich ikonickej automobilky Volvo ! Novinári píšu a nahrávajú oslavné príspevky. A žiaden novinár nie je natoľko investigatívny, aby sa pozrel na vlastnícku štruktúru dnešného Volva. Keby sa na ňu totiž pozrel – uvidel by to, čo si už všimol dokonca aj jeden z diskutérov týchto blogov – pán „pupušško“. Uvidel by, že táto „švédska“ automobilka už dávno nie je švédska. Viac ako zo 4/5 ju vlastnia ČÍŇANIA / Žheijang Geely Group/ a riadia ju manažérskí žoldnieri z celého sveta, najmä zo španielsky hovoriacich krajín.

Novinári citujú dojímavú rozprávku Kilečka Sulíka, ako si všimol akýsi polo-zastrčený inzerát Volva v novinách a ako potom okolo toho vytrvalo chodil až dovtedy, kým sa ˇšvédski Číňania či čínski Švédi nerozhodli pre krajinu s druhou najnižšou priemernou mzdou v celej EU-pre SR. Novinári majú plné ruky práce s okiadzaním Sulíka myrhou a tak nemajú čas venovať sa nielen vlastníckej štruktúre investora, ale ani právnym zárukám jeho investovania a benefitom, ktoré investorom súčasná vláda SR sľúbila. A už vôbec nikto neuvažuje nad tým, čo bude s investíciou čínskeho Volva v SR potom, keď nám USA pardon EU zasankcionujú akékoľvek čínske investície. Lebo tie sú od čias Huawei, podpory Činy „ruskému agresorovi na Ukrajine“ a čínskej hrozby Tchajwanu stále rizikovejšie. A to ešte nehovoríme o Tibete, dalajlámovi, Hongkongu, Ujguroch, čínskej opozícii, ľudských a náboženských právach. A ani slovo -okrem blogerov na tomto portáli, sa v médiách neobjaví o skúsenostiach iných krajín s čínskošvédskymi „meganinvestíciami“ Volva v iných krajinách.

Pán Sulík je dnes v médiách za „manažéra roka“. OK. Nech si užije pár dní slávy-najmä dnes, keď mu Focus nameral výrazný pokles preferencií. Pán Sulík by si však – najmä z dôvodu osobných životných perspektív mal pripomenúť aj okolnosti vzniku a rozbehu iných slovenských automobiliek. A najmä a predovšetkým,- následné osudy tých „vynikajúcich manažérov“, čo stáli na začiatku už fungujúcich štyroch slovenských automobiliek.

Lebo sláva víťazom ale beda porazeným. Nielen vo vojenstve a politike ale aj v ekonomike. Najmä ak sa biznis projekt opiera o štát a vrtkavé rozhodnutia jeho verejných, vládnych a súdnych inštitúcií.

Tak či onak, Kilečko Sulík sa zaradil do radu medzi takých manažérskych velikánov ako údajný agent ŠTB Š.Chudoba, „kriminálnici“ Paľo Rusko a Jano Slota, „goriliak“ Jirko Malchárek a perzekvovaný smerák Stromček. Zaradil sa medzi seberovných.

Administrátor slobody slova

26.08.2022

Slobodu slova a tlače nám zaručuje ústava. Teoreticky. Prakticky nám ju povoľuje, zakazuje, ruší, maže pán administrátor. Pravdu nám povoľuje, odníma, maže a ruší administrátor Pravdy. Človek, ktorý robí, čo musí. Lebo chce čo musí. A musí to čo môže. Administrátor je ako kat. Ke´d ho potrebujú, zavolajú mu dohovorené heslo. On sa slušne oblečie a príde na [...]

Niekomu nadávať je dovolené, inému nie ?

23.08.2022

Pán Krupa môže veselo nadávať na ľudí, ktorých nepozná, od ktorých nikdy nič nečítal a ani nepočul na vlastné uši. Keď mu bloger odvetil vice versa rovnakým štýlom, bol jeho -už druhý blog, stiahnutý z titulky. V poriadku, poskytovateľ má na to právo. Na jazyku však zostáva horkosť. Zjavne platí,- čo je dovolené bohovi, nie je dovolené volovi. A pán Krupa bude [...]

Vrahyňa D.Duginovej odhalená ?

22.08.2022

Ruská FSB /podľa agentúry Reuters/ identifikovala pravdepodobného vraha D.Duginovej, dcéry ruského profesora filozofie Dugina. Vrahyňou je príslušníčka ukrajinskej tajnej služby SBU, Natália Pavlovna Vovková, nar. 1979 Táto osoba prišla do RF 23. júla ako utečenkyňa z Ukrajiony. Pricestovala do Moskvy aj so svojou neplnoletou dcérou. Prenajala si byt v tom istom dome, v ktorom [...]

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

nshv

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 271269x
Priemerná čítanosť článkov: 3931x

Autor blogu

Kategórie